Програмирање

за ученике Прве техничке школе

Прва техничка школа – Крагујевац

Поставите коментар

 

PTS“Кажу –сваки почетак је тежак. Почетак  Прве техничке школе је изузетно тежак. Настала Уредбом Министарског савета окупиране Србије 19. октобра 1941. године, у тешким данима за читав народ и државу, али најтежим за Крагујевац, понела је ожиљке који остају њен вечити белег. Док се на једној страни оснива нова школа, што је по природи ствари радост, на другој су ђаке стрељали и читав град завили у црно. Зато и данас са посебним пијететом професори и ђаци Прве техничке школе сваког 21. октобра посећују Велики школски час и одају пошту невино страдалим вршњацима.

Тог 19. октобра 1941. под истим кровом, боље рећи без крова, отворена је Средња техничка школа са машинским и индустријско-дрварским одсеком и Мушка занатска школа са ливачким, стругарско-браварским и столарско-моделарским занимањем. Због октобарског злочина почетак њеног рада је пресељен у пролеће 1942. године, а смештај је налазила у колонској Соколани, кафани, приватним становима, баракама, касније згради старе Учитељске школе.

Са завршетком рата почела је стабилизација и напредак школе, нарочито након што ју је преузела Управа војне индустрије Министарства одбране. Саграђен је и кров над главом, под којим ће се укотвити до данашњих дана. Након преласка у цивилну надлежност града 1961.године интересовање за њу код младих расте па се и школа шири, дозиђује и адаптира.

Стручну школу није лако у сталним менама знања, технологије и достигнућа одржавати успешном. Нарочито ако и шира заједница у концепту образовања лута, као што је то у нас учињено усмереним образовањем. Нашој школи је у то време откинут најснажнији и најплоднији изданак – машински одсек, са најбоље опремљеним радионицама и кабинетима. Али времена за жал није било већ се школа, навикла на изазове и прилагођавала новим околностима.

Успешан рад школе није остао незапажен, па је она поред других бројних признања, 1966. године завредела Диплому града Крагујевца, 1977. највише тадашње признање у Србији за просветни допринос “25.мај”, а 2006. Светосавску награду, највише данашње признање у просвети.

И ако је поникла у вртлогу рата и прошла кроз разне изазове, Прва техничка школа данас постоји у пунов процвату, са просторним и светлим учионицама, добро опремљеним кабинетима, радионицама и лабораторијама и привлачи младе да се у њој припреме за будући позив. Од два одељења и 54 ученика 1941/1942. године, данас школа има око 1400 ученика разврстаних у 53 одељења, који се образују у четири подручја рада.

Школу је до сада завршило у свим степенима стручности више од 19000 ученика. У првој генерацији крагујевачког Машинског факултета диплому су стекла 103 студента, од чега су готово половину, 45 одсто, чинили ђаци наше школе.”

Преузето из књиге

Прва техничка школа у Крагујевцу 1941-2011

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s